У МКІП обговорили з представниками громадськості захист Китаєва від забудови

У МКІП обговорили з представниками громадськості захист Китаєва від забудови

Фото
Укрінформ
Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив із представниками громадськості проблему незаконної забудови Китаєва та необхідність збереження цього історичного місця в Києві.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

«МКІП постійно тісно співпрацює з громадськістю. Ми реагуємо на проблемні питання відразу й всіма можливими способами, які нам доступні. Сьогодні йдеться не тільки про збереження історичного місця в Києві – Китаєва, а й про необхідність його облаштування для людей», – сказав Карандєєв.

Він запропонував шлях захисту місцевості, боротьба за збереження якої триває вже майже 20 років. За його словами, необхідно створити заповідник, завданням якого буде дослідження цієї території, зокрема й археологічні.

Як повідомлялося, Китаїв — пам’ятка національного значення, знаходиться на межі з Голосіївським національним парком. Тут виявили древній комплекс археологічної культурної спадщини. Це залишки фортифікаційних споруд, трипільська кераміка, житла часів Київської Русі з глиняними печами.

Китаївська пустинь у цій місцевості є одним із найбільших центрів паломництва в Україні. Тут було чернече селище, віддалене від монастиря. Сюди приїздять віряни відвідати не лише церкви, а й печери, первісна схема яких досі не вивчена.

Читайте також: Стан Поштової площі у Києві потребує невідкладної перевірки - парламентська ТСК

Водночас забудовник планує на місці унікального комплексу звести чергові ЖК, паркінг та ТРЦ. Рішення забудувати культурну спадщину прийняли за часів головування у Києві Леоніда Черновецького, якого зараз підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України.

У прокуратурі вимагають повернути землю у Китаєві державі, бо це пам’ятка археології національного значення. МКІП підтримує позовні вимоги прокуратури.

За даними міністерства, 15 травня відбудеться судове засідання щодо цього питання.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-