У Львові провели першу в Україні операцію з пластики м’язів обличчя

У Львові провели першу в Україні операцію з пластики м’язів обличчя

Фото
Укрінформ
У Першому медичному об'єднанні Львова провели операцію з пластики м’язів обличчя, під час якої лікарі повернули красу жінці з Луганщини - її обличчя якої понівечив російський боєприпас.

Про це повідомляє Львівська міська рада, передає Укрінформ.

Зазначається, що місяць хірурги центру «Незламні» та пластичні хірурги центру естетичної медицини готувались до унікального для України оперативного втручання – міопластики лицевого паралічу – тобто відновлення можливості виражати емоції. До складу мультидисциплінарної команди увійшло більше десяти спеціалістів – щелепно-лицеві, реконструктивні та пластичні хірурги, неврологи, нейрофізіологи, лікарі функціональної діагностики та фізичної реабілітаційної медицини, дерматологи. Консультували команду французькі лікарі.

Пацієнтка – 63-річна Наталія Аполькова, мешканка Рубіжного, що на Луганщині. Після початку великої війни в її будинок прилетів ворожий снаряд. Дрібні уламки посікли усю верхню частину тіла, зокрема й обличчя. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми виник лицевий параліч: м'язи перестали виконувати свою функцію.

У процесі підготовки медики детально обстежити всі пошкоджені м’язи обличчя і з’ясувати, який із них можна перемістити в ділянку, що дозволить відновити міміку. Спільними зусиллями лікарі знайшли рішення: виконати транспозицію, тобто переміщення саме скроневого м'яза.

Читайте також: Провідні нейрохірурги зі США оперують та консультують у Львові

«Ми з онкопластичним хірургом Русланом Салинко відділили скроневий м'яз, спустили до кута рота і підшили його до м’язів, щоб відновити функцію та симетрію лиця. Все вдалося. Ми задоволені результатом. Сама операція така складна тим, що в ділянці обличчя є багато небезпечних анатомічних структур, пошкодження яких може нести навіть ризик смерті. Тому кожен етап операції так ретельно планувався заздалегідь», - розповів щелепно-лицевий хірург центру «Незламні» Олег Ковтуняк.

Операція тривала шість годин та минула успішно. Наступного дня Наталя почала займатися із терапевтом мови та мовлення, щоби заново опанувати міміку обличчя. Попереду на неї чекає реабілітація, яка триватиме весь рік. Та сьогодні жінка не може натішитися результатом – вона знову усміхається.

Як повідомляв Укрінформ, спеціалісти Центру «Незламні» (UNBROKEN) - у межах спільного з L’Oreal соціального проєкту «Не (До) краси» - зроблять пластику жительці Херсонщини Ірині Сліньковій, в обличчя якої вистрілив російський солдат.

Фото: Львівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-