Питання України завжди було об'єднуючим для демократів і республіканців - Клімкін

Питання України завжди було об'єднуючим для демократів і республіканців - Клімкін

Укрінформ
На тлі останніх внутрішніх подій у США для України важливо, щоб утрималась двопартійна підтримка у Конгресі.

Про це сказав колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у коментарі Українському радіо, передає Укрінформ. 

“Двопартійна підтримка — це ж не тільки про гроші і не тільки про зброю, хоча це критично важливо. Це також про будь-які рішення щодо майбутньої моделі безпеки для України, щодо НАТО, щодо можливих двосторонніх гарантій та інших речей. Тому нам покладатися на когось або робити фокус тільки на демократах чи республіканцях абсолютно не варто. Навпаки, нам потрібно намагатися тримати їх разом, бо питання України завжди було об'єднуючим для демократів і республіканців. Я взагалі бачу тільки два таких питання зовнішньополітичних, які останнім часом об'єднують дві ключові партії — це Китай, і це Україна”, - зазначив Клімкін.

За його словами, необхідно повернутися до логіки, коли Україна об'єднує демократів і республіканців. “Я бачу, що серед республіканців, у Сенаті і в Конгресі, мінімум 70-75% послідовно за нас, за допомогу Україні. Нам, звісно, потрібно працювати з ними, але також починати працювати з американцями. Робити велику кампанію, доводити нашу емоцію. Можливо, говорити з нашими громадами. Щоб вони ходили і розмовляли з реальними людьми десь на середньому заході, по школах, по церквах. Говорили, чому Україна важлива. Це все потрібно пояснювати на пальцях. Це не проста задача, але одна з ключових для нас”, - підкреслив ексглава МЗС.

Читайте також: Клімкін про відставку Маккарті: Тактично для України - це проблема, стратегічно може бути «не так погано

Клімкін також вважає, що республіканцям знадобиться приблизно тиждень, щоб визначитися з кандидатами на посаду спікера Палати представників Конгресу США.

“Приблизно тиждень потрібен республіканцям для того, щоб уявити, які кандидатури є. Побудувати коаліції під ці кандидатури. Є декілька прізвищ, вони насправді відомі, але я не виключаю, що в якийсь момент вискочить хтось абсолютно несподіваний”, - зазначив він.

За словами Клімкіна, серед тих, хто сьогодні серйозно обговорюється як кандидат на цю посаду — Том Еммер.

“Відома людина з фантастичним досвідом. Людина, яка завжди послідовно виступала за Україну, має дуже непогану повагу фактично в усіх осередках республіканців. Людина з півночі. Людина, яку вважають близькою до пересічного американця”, - зазначив він.

Також серед кандидатів Стів Скаліз, який, до речі, багатьом українцям відомий по історії, коли в нього стріляли на бейсбольному полі. “Теж людина, яка послідовно підтримує Україну, хоча, як на мене, більш обережний в цій підтримці”, - додав Клімкін.

Що стосується радикальних республіканців, то, на думку Клімкіна, у них сьогодні немає реальних шансів. “Вибрати когось з радикалів на спікера означає, по-перше, повністю заблокувати роботу Конгресу, а по-друге, все це потягне республіканців в нікуди. Але знову таки, може вискочити хтось абсолютно непередбачуваний”, - зазначив він.

Читайте також: Конгрес може ухвалити пакет допомоги для України навіть попри заміну спікера - Білий дім

Як повідомлялося, у вівторок, 3 жовтня, палата представників Конгресу США проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті з посади спікера з результатами 216 - за та 210 - проти. Клопотання про відставку спікера Кевіна Маккарті вніс його однопартієць, представник крайнього правого крила республіканців, конгресмен від штату Флорида Мет Гейтс. Проти звільнення голосувала більшість республіканців, окрім 8-ми представників крайнього правого крила цієї партії, які, власне, й вимагали звільнити спікера. Їхні голоси посилила більшість демократів, які партійною лінією підтримали звільнення республіканського спікера.

Необхідність обрати нового спікера Палати представників США відтерміновує розгляд 12-ти законопроєктів про видатки для фінансування уряду США на наступний рік, а також ймовірний розгляд додаткового фінансування для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-