Клімкін прогнозує швидке обрання нового спікера Палати представників Конгресу США

Клімкін прогнозує швидке обрання нового спікера Палати представників Конгресу США

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що нового спікера Палати представників Конгресу США оберуть швидко, оскільки затягування з цим створює багато ризиків для політичного майбутнього Республіканської партії.

Таку думку дипломат висловив в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ. 

«Спікера (Палати представників Конгресу США. – ред.) оберуть швидко, оскільки в республіканців немає іншого виходу. Фінансування державних інституцій – а це не тільки міністерства і бюрократи, це також американські збройні сили, - закінчується за 45 днів, і відлік уже пішов. Якщо вони не оберуть спікера і не проголосують новий бюджет, то всі демократи покажуть на них пальцем, і будь-які їхні перспективи – не тільки електоральні, а й як Республіканської партії будуть зруйновані вщент, вони це прекрасно розуміють», - сказав Клімкін.

Він додав, що готовий навіть сказати про певний ризик для існування Республіканської партії в сьогоднішньому вигляді, якщо вони затягнуть з обранням нового спікера.

У цьому контексті ексміністр привернув увагу до того, що в США починається обережна дискусія щодо ефективності нинішньої двопартійної моделі.

Читайте також: Клімкін про відставку Маккарті: Тактично для України - це проблема, стратегічно може бути «не так погано

Клімкін також зауважив, що Україна фактично стала частиною американської внутрішньої політики, чого ми завжди хотіли уникнути. Водночас, за його словами, він не бачить безпосередньої загрози для військової чи фінансової допомоги Україні.

«Так, стратегічно допомога буде, так, кожний пакет буде йти ще складніше, так, ми отримаємо, як тільки оберуть нового спікера, або окремий закон по Україні, або українську допомогу як частину американського бюджету… Я не думаю і не вірю з того, що я чую з Вашингтона, що фінансування не буде. Але процедура, механіка цього процесу може змінитися», - спрогнозував ексглава МЗС.

Читайте також: Конгрес може ухвалити пакет допомоги для України навіть попри заміну спікера - Білий дім

Як повідомлялося, 3 жовтня Палата представників Конгресу США проголосувала за усунення конгресмена Кевіна Маккарті з посади спікера з результатами 216 - за та 210 - проти. Клопотання про відставку спікера Кевіна Маккарті вніс його однопартієць, представник крайнього правого крила республіканців, конгресмен від штату Флорида Мет Гейтс. Проти звільнення голосувала більшість республіканців, окрім 8-ми представників крайнього правого крила цієї партії, які, власне, й вимагали звільнити спікера. Їхні голоси посилила більшість демократів, які партійною лінією підтримали звільнення республіканського спікера.

Читайте також: Білий дім шукає можливості допомагати Україні на час бездіяльності Конгресу - ЗМІ

Необхідність обрати нового спікера Палати представників США відтерміновує розгляд 12-ти законопроєктів про видатки для фінансування уряду США на наступний рік, а також ймовірний розгляд додаткового фінансування для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-