Клімкін: Підтримка європейцями України не є само собою зрозумілою, за неї потрібно боротися

Клімкін: Підтримка європейцями України не є само собою зрозумілою, за неї потрібно боротися

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що для збереження західної фінансової та військової підтримки Україна має провести масштабну інформаційну кампанію і пояснити пересічним громадянам у ЄС, чому це відповідає їхнім інтересам.

Таку думку дипломат висловив у інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ. 

«У нас дуже непрості тенденції по Європейському Союзу. Зараз почнуть переговори, а потім якась інша емоція буде ставити нам палиці в колеса. Ця емоція (щодо підтримки України - ред.) не є само собою зрозумілою, такою, яка для нас існує назавжди, – за неї теж потрібно боротися, і пояснювати це людям дуже й дуже непросто. Як на мене – це один з ключових викликів сьогодні для України», - сказав Клімкін.

Він зазначив, що ми маємо достукатися до всіх і «на пальцях» пояснити людям на Заході, чому підтримка України відповідає їхнім інтересам. Для цього, на його думку, необхідна масштабна інформаційна кампанія, яка об’єднає українську владу, опозицію, громадянське суспільство і бізнес.

Читайте також: Мецола: ЄС має бути готовим до переговорів про розширення з Україною, Молдовою та країнами Західних Балкан

«Це має бути скоординована історія. Я вважаю, хтось має взяти на себе координацію, хто що робить. Це має бути джаз – всі грають одну мелодію, але кожен по-своєму. Інакше у нас без шансів», - вважає ексглава МЗС.

Він також висловив упевненість, що переговори про вступ України до ЄС розпочнуться до кінця цього року.

«Тобто рішення буде прийнято зараз, коли вони розпочнуться – у грудні чи в січні, чи в лютому, це вже не така критична історія. Для мене важливо, щоб ми стартували. Потім наш марафон буде надзвичайно складним, і ми вже бачимо чому, оскільки ані ми не готові до членства в ЄС, ані ЄС не готовий до нашого членства. І тут і нам, і ЄС потрібно змінюватися. І це фундаментальна різниця порівняно з іншими попередніми хвилями вступу до ЄС», - зауважив дипломат.

Читайте також: Перспектива членства України в ЄС є поштовхом для усього процесу розширення - Боррель

Як повідомлялося, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква заявив, що Україна вітає початок дискусії про розширення Євросоюзу з 27 до 36 країн-членів і готова взяти участь в обговоренні, водночас має побоювання, що через процес реформування ЄС приєднання нових членів може бути знову відкладене.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-