Прем'єрка Литви: Формула перемоги над агресором зрозуміла - мир через силу

Прем'єрка Литви: Формула перемоги над агресором зрозуміла - мир через силу

Укрінформ
Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте на Балтійській військовій конференції заявила, що прагнення Заходу досягнути миру через допомогу Україні перемогти має бути сильнішим за побоювання, пов'язані з можливістю поразки Росії.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

Глава литовського уряду наголосила на необхідності посилення та прискорення військової підтримки України та інвестиціях в оборонний потенціал союзників по НАТО. На її переконання, арсенал демократії має бути сильнішим, ніж тиранія. 

«Формула перемоги над агресором зрозуміла: мир через силу. Якщо ми зберемося на силі і почнемо вірити у перемогу, ми зможемо забезпечити, що в Європі нарешті запанує мир», - сказала Шимоніте.

Вона закликала не боятися перемоги над Росією і нагадала, що ВВП лише восьми країн Північної Європи та Балтії більший за російський, а розрив у економічній та політичній могутності між НАТО, ЄС чи країнами G7 та Росією – ще більший.

Читайте також: Президент Литви закликав ухвалити якнайшвидші рішення щодо «замороженого» майна РФ

За словами Шимоніте, успіх зустрічі лідерів НАТО цього року у Вашингтоні також оцінюватиметься за тим, наскільки вдасться наблизити Україну до членства в Альянсі. 

Глава литовського уряду наголосила на необхідності посилення стримування Росії та передової оборони НАТО, повної реалізації рішень Вільнюського саміту Альянсу, включаючи регіональні плани оборони та ротаційну модель ППО. «Без додаткових інвестицій в оборону всі наші плани, побоювання та декларації залишаться лише на папері. На Вільнюському саміті ми домовилися, що 2% – це нижня межа оборони, і всі члени НАТО повинні твердо стояти на цьому рівні, прагнучи ще більшого», - сказала Шимоніте.

За її словами, у Литві цього року на оборону планується виділити 2,77% ВВП та нарощувати цю частку найближчими роками, планується модернізація збройних сил і швидка підготовка до прийому німецької бригади до 2027 року.

Читайте також: Глава МЗС Литви закликав розпочати переговори про вступ України до ЄС

Відзначаючи зростання співпраці між авторитарними режимами та їхні спроби використати нерішучість демократій, Шимоніте також заявила про важливість тіснішого партнерства з демократіями Індо-Тихоокеанського регіону.

Як повідомлялося, Литва виділила 35 мільйонів євро на ініціативу Чехії щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України у третіх країн.

Фото: LRV.LT NUOTR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-