Уряд провів триденні консультації з нацменшинами на Закарпатті

Уряд провів триденні консультації з нацменшинами на Закарпатті

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина закликала представників національних спільнот активно долучатися до процесу розробки та наповнення державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі з представниками та представницями національних меншин (спільнот) в межах триденних консультацій у Закарпатті, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

Стефанішина поінформувала про кроки, здійснені на виконання рекомендації Єврокомісії щодо реформування законодавства у сфері захисту прав національних меншин (спільнот), підкреслила важливість ухваленого у грудні минулого року рамкового закону «Про національні меншини (спільноти) України». Також представники Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті представили учасникам схвалену урядом Концепцію державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» та розповіли про підготовку самої Державної цільової програми на 10 років.

Читайте також: Про відкриття аеропорту «Ужгород» до кінця війни не йдеться — ОВА

У цьому контексті віцепремʼєрка закликала представників національних спільнот активно долучатися до процесу розробки та наповнення програми.

«Надзвичайно важливо, аби фінальний документ був корисним для самих національних меншин (спільнот). Нашим спільним пріоритетом є забезпечення умов для розвитку мовної, культурної, етнічної, релігійної самобутності представників національних спільнот, паралельно із забезпеченням можливостей їхньої повноцінної інтеграції в українське суспільство», – сказала Стефанішина.

Урядовиця зауважила, що з огляду на обмеженість ресурсів в умовах повномасштабної війни, не всі амбітні плани вдасться реалізувати одразу. Однак, на її переконання, завдання та цілі, закладені як у рамковому законі, так і в майбутній програмі, стануть чітким орієнтиром для побудови по-справжньому європейської держави.

Захід було організовано Офісом віцепремʼєр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України спільно з Міністерством освіти та науки, Державною службою з питань етнополітики та свободи совісті, парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій за підтримки Ради Європи.

Читайте також: НАЗК розпочало експертизу двох урядових антикорупційних законопроєктів

Як повідомляв Укрінформ, Венеційська комісія 13 червня оприлюднила висновки щодо закону "Про національні меншини (спільноти)", у якому рекомендувала Україні переглянути деякі положення цього євроінтеграційного закону.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала рекомендацію Венеційської комісії щодо поновлення привілейованого статусу російської мови після завершення війни Росії проти України великою репутаційною втратою для самого органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-