На Херсонщині відкрився перший фестиваль «Рідна мова - шлях до перемоги»

На Херсонщині відкрився перший фестиваль «Рідна мова - шлях до перемоги»

Укрінформ
У Міжнародний день рідної мови відкрився перший Південний фестиваль рідної мови «Рідна мова – шлях до перемоги!», захід пройшов у змішаному форматі – онлайн та офлайн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Як зауважили у міністерстві, серед учасників фестивалю представники закладів культури, освіти і науки, громадських організацій та медіа, керівництво Херсонської обласної військової адміністрації.

«Українська мова об’єднує нас, українців, у боротьбі та в національній ідентичності. Вона розділяє нас лише з ворогом, країною-агресоркою. Для українців мова завжди була чинником національної оборони. На жаль, саме через мову протягом багатьох століть російська імперія насаджувала нам свої наративи. Вона знищувала українців як окрему націю, заперечуючи наше право на існування. Сьогодні ми, як ніхто, об’єднані. Мова якраз є одним з чинників, можливо ключовим, який робить нас українцями», – зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Фото: МКІП
Фото: МКІП

Він також підкреслив, що ініціативи, які нині реалізуються на Херсонщині обласною та міською владою, сприяють єднанню українців та перемозі України.

Читайте також: В Україні започаткували мовні курси для військових

У програмі фестивалю: святкова церемонія відкриття фестивалю, онлайн-студії за участі освітян, працівників бібліотек південного регіону: «Українська на Півдні України: сміливість бути нескореною», мовний кінопростір, майстер-клас: «Лялька-мотанка сакральний український оберіг», презентація виставки-знайомства: «Хронологія лінгвоциду: Херсонщина», презентація інноваційних форм та методів роботи Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки: «Мовний форпост бібліотеки», «З мовою рідною і в горі, і в радості» від Херсонської обласної універсальної бібліотеки ім. Олеся Гончара, а також святкове завершення фестивалю – «Поетична шафа».

Як підкреслили в МКІП, фестиваль є не лише святом рідної мови, але й платформою для спілкування, обміну досвідом та виявлення творчого потенціалу його учасників. Подія стала важливим кроком у збереженні та розвитку рідної мови, а також цінною культурною перемогою.

Як повідомляв Укрінформ, у Чернівцях до 75-річчя від дня народження Володимира Івасюка започаткують всеукраїнський музичний фестиваль-конкурс «Водограй».

Перше фото: ukraine-forum.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-