На Донеччині з початку року СБУ виявила 20 інформаторів

На Донеччині з початку року СБУ виявила 20 інформаторів

Укрінформ
У Донецькій області з початку 2024 року СБУ виявила 20 інформаторів.

Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«За січень-лютий наше управління викрило 17 інформаторів ворожих спецслужб. За березень і квітень у нас їх було всього троє…Тобто, на зараз ми маємо вже 20 інформаторів за ці три з половиною місяці. І якщо порівнювати з минулими роками, то у 2024 році тенденція зменшилася. У квітні інформаторів ми не виявили жодного», - сказала Прищепа.

Вона навела приклад затримання одного з інформаторів - депутата Дружківської міської ради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ», якого російський агент залучив до співпраці вже після повномасштабного вторгнення.

«Служба безпеки викрила та затримала пособника засудженого учасника інформаторської мережі ФСБ Олександра Добродомова. Зловмисник допомагав ворожому поплічнику - цьому самому Добродомову - збирати розвідінформацію щодо локацій Сил оборони на східному напрямку. Ним виявився депутат Дружківської міської ради», - зазначила Прищепа.

За її словами, зловмисники збирали розвідінформацію про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону, особливо ворога цікавили локації складів, блокпостів, фортифікаційних споруд українських військ, маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажували озброєння для ЗСУ.

Читайте також: Роботу в «поліції ДНР» до травня 2022 року не можна кваліфікувати як колабораціонізм - СБУ

Також ворожі поплічники фіксували результати російських ракетних ударів по Дружківці для корегування повторних повітряних атак.

«Проросійськи налаштований депутат на власному авто возив Добродомова містом та допомагав здійснювати фото, відеофіксацію об'єктів цивільної інфраструктури. У свою чергу учасник російської агентури передавав це ФСБ Росії. У разі захоплення регіону загарбники обіцяли своїм поплічниками керівні посади в окупаційній адміністрації Дружківки», - повідомила Прищепа.

Співробітники СБУ викрили пособника інформатора, задокументували його злочинну діяльність, затримали за місцем мешкання. Наразі йому повідомлено про підозру за ч.7 статті 111*1 (Надання незаконним збройним чи воєнізованим формуванням країни-агресора допомоги у веденні бойових дій проти України).

Читайте також: СБУ повідомила про підозру 19 журналістам, які співпрацюють з окупантами на Донеччині

Зловмиснику загрожує до 15 років позбавлення волі.

«У жовтні 2023 року за матеріалами СБУ самого Олександра Добродомова вже засуджено до 12 років позбавлення волі», - додала Прищепа.

Як повідомлялося, у Донецькій області у 2023 році виявили 74 інформаторів.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-