Луценко сказав, що треба для завершення розслідування справи Гандзюк

Луценко сказав, що треба для завершення розслідування справи Гандзюк

Укрінформ
Слідство у справі убивства Катерини Гандзюк чекає на висновки судово-медичної експертизи, щоб остаточно визначитися з кваліфікацією злочину та направити запит на екстрадицію одного з підозрюваних у причетності до убивства.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради у четвер.

"На цей момент справа кваліфікується за ч.2 ст. 113 ККУ. Це умисне вбивство. Від висновків експертизи, яка має відбутися буквально днями, буде залежати, чи правильна ця кваліфікація. Якщо судово-медична експертиза підтвердить причинно-наслідковий зв'язок між хімічними опіками і настанням смерті, то це ст. 115 Кримінального кодексу. Якщо ні, можливо, буде змінена кваліфікація", - сказав він.

Генпрокурор наголосив, що висновки цієї експертизи потрібні також для екстрадиції підозрюваних у причетності до вбивства Гандзюк.

"Як відомо, коли країна оголошує когось у міжнародний розшук, то людина може бути затримана та екстрадована лише в рамках тієї статті, яка вказується у документах про розшук та екстрадицію. Тому ми чекаємо зараз на остаточні висновки медичної експертизи, щоб остаточно визначитися з кваліфікацією і з подальшим оголошенням інших учасників злочину у міжнародний розшук", - зазначив Луценко.

Загалом, за словами посадовця, у рамках розслідування справи було призначено 45 судових експертиз, з яких більшість уже проведена. Згідно отриманого висновку експерта судово-медичної експертизи, смерть настала від хімічних опіків до 40% поверхні тіла і перебуває у прямому причинно-наслідковому зв'язку з отриманням опіків Гандзюк.

"Для завершення розслідування справи потрібно отримати висновки судово-психологічної експертизи з використанням поліграфа до встановлених підозрюваних, отримати у Київському бюро судово-медичних експертиз висновок експертів за результатом судово-медичної експертизи, легалізувати матеріали негласних слідчо-розшукових дій, здійснити остаточну кваліфікацію злочину - це 115 чи 121 стаття Кримінального кодексу. Також потрібно скласти остаточні підозри і відправити ряд міжнародно-правових доручень", - резюмував Луценко.

Як повідомлялося, один з фігурантів справи убивства Гандзюк Олексій Левін переховується у Домініканській Республіці.

Читайте також: Луценко прийшов на ТСК з розслідування вбивства Гандзюк

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської облради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. У ніч проти 15 лютого суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у 2 млн 497 тис. 300 грн. Заставу вніс адвокат. Термін запобіжного заходу Мангеру закінчився 3 березня.

4 березня Шевченківський райсуд не задовольнив клопотання ГПУ про продовження дії запобіжного заходу Мангеру.

6 березня Шевченківський районний суд за клопотанням прокуратури відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради до 6 квітня поточного року.

31 липня 2018 року активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні, внаслідок чого було уражено опіками 30% тіла. 4 листопада 2018 року вона померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-