Всі е-декларації пройдуть автоматичну перевірку - Ситник

Всі е-декларації пройдуть автоматичну перевірку - Ситник

Укрінформ
Усі декларації, подані в період декларування, пройдуть автоматичну перевірку.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив заступник голови НАЗК Артем Ситник.

“На сьогоднішній день, якщо ми говоримо про новий підхід, всі декларації, які будуть подані під час кампанії декларування, будуть охоплені увагою НАЗК і фактично всі декларації будуть оцінені в першу чергу через призму автоматичної перевірки”, - заявив Ситник.

За його словами, це означає, що “фактично всі декларації піддаються автоматичній повній перевірці з використанням антикорупційних продуктів”.

Читайте також: Глава НАЗК сказав, коли виплатять мільйонні винагороди двом викривачам корупції

“Декларація проходить декілька етапів перевірок: тобто це звірка з реєстрами і базами даних, і встановлення відповідності або невідповідності даних декларацій із даними цих реєстрів. Потім декларація оцінюється на предмет наявності необґрунтованих активів, а саме - вона проходить випробовування формулою незаконного збагачення. І якщо розбіжностей немає, якщо ознак необґрунтованих активів немає, то ця декларація вважається такою, що пройшла автоматичну перевірку”, - пояснив Ситник.

Водночас він наголосив, що “це не означає, що ця декларація пройшла повну перевірку, в тому розумінні, як визначає повну перевірку закон, але ця декларація фактично має мінімальний коефіцієнт ризику”.

Після того, зауважив він, якщо декларація пройшла автоматичну перевірку, то декларант у своєму електронному кабінеті отримає відповідне повідомлення.

Читайте також: НАЗК і Світовий банк підписали меморандум про співробітництво

“Наші прогнози, що із того мільйона декларацій, які ми очікуємо за одну кампанію декларування, приблизно третина декларацій пройде цю автоматичну перевірку і третина декларантів отримає повідомлення у свій електронний кабінет, що декларація пройшла автоматизовану перевірку”, - сказав заступник голови НАЗК.

Декларації, які не пройшли автоматизовану перевірку, зауважив він, потраплять до рейтингу показників ризику декларацій та щодо них буде здійснена повна перевірка уповноваженою особою.

“Хотілося б ще зазначити, що проходження автоматичної перевірки не означає, що НАЗК не зможе повернутися до цієї декларації і не зможе провести по ній повну перевірку. Може бути, що з’явиться інформація від компетентних органів інших країн чи правоохоронних органів, чи журналістів, про те, що наприклад, у декларація пройшла формулу збагачення, але при цьому у декларанта є майно за кордоном, яке не враховане в декларації і вартість якого очевидно перевищує його доходи. І мова йде вже про необґрунтовані доходи. Тоді ми до цієї декларації повертаємося, навіть не зважаючи на те, що вона пройшла автоматизовану перевірку. Ця декларація може пройти повну перевірку з відповідним реагуванням”, - розповів заступник голови НАЗК.

Він наголосив, що “автоматизована перевірка не рівнозначна проведенню повної перевірки”.

Як повідомлялося, ухвалений Верховною Радою України Закон № 3384-ІХ відновив обов'язкове декларування і повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції їх перевіряти.

Терміни подання декларацій за три роки (2021-2023) наклалися в часі так, що до кінця першого кварталу 2024 року до Реєстру декларацій буде подано близько 2,5 млн декларацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-