НАЗК видало 157 тисяч довідок «зразковим» декларантам - Новіков

НАЗК видало 157 тисяч довідок «зразковим» декларантам - Новіков

Ексклюзив
Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції видало 157 тисяч довідок про автоперевірку, які свідчать про фінансову доброчесність «зразкових» декларантів.

Про це повідомив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков у інтерв’ю Укрінформу.

«Нами було змінено підхід до перевірки декларацій. Ми першочергово надсилаємо довідки автоматизованої перевірки декларацій, які свідчать про фінансову доброчесність «зразкових» декларантів», - поінформував він.

За словами очільника Нацагентства, це важливо, адже суспільство має усвідомлювати, що в Україні дуже багато доброчесних публічних службовців.

Новіков висловив упевненість, що понад 90% тих, хто отримує заробітну плату за рахунок платників податків, працюють чесно та в інтересах держави та її громадян.

«На сьогодні ми видали 157 тисяч довідок про автоперевірку (йдеться про декларації, подані за 2021 та 2022 роки). Тобто це свідчить про те, що вже мінімум 150 тисяч фінансово доброчесних публічних службовців працюють на благо України та її громадян», - повідомив посадовець.

Водночас керівник антикорупційного органу підкреслив, що подача декларацій триває, і перевірки також.

«Декларації з високим ступенем ризику будуть проходити повні перевірки, контроль повноти їх заповнення, а посадовці, спосіб життя яких не збігається зі статками, зазначеними у декларації, пройдуть моніторинг способу життя», - додав він.

Читайте також: За сприяння НАЗК наклали санкції на понад 18 тисяч осіб із Росії - Новіков

За словами Новікова, Реєстр декларацій України є найбільшим у світі - щороку подається близько 800 тисяч е-декларацій.

Як він зауважив, ІТ-інструменти є найефективнішими способами запобігання корупції, тому що їх легко масштабувати. Тож НАЗК вдосконалило Реєстр декларацій, він працює стабільно і будь-хто може легко подати декларацію.

«Також ми забезпечили можливість перенесення всіх даних щодо декларанта із наявних 14 реєстрів до декларації, яку він подає, запровадивши спеціальну функцію «Дані для декларації» в електронному кабінеті декларанта», - зазначив Новіков.

Крім того, було інтегровано в Реєстр текстові і відеопідказки для полегшення процесу заповнення декларацій.

«Ми також удосконалили систему логічного арифметичного контролю. Відтак після закінчення періоду декларування ми отримуємо перелік декларацій, у яких система виявила ознаки незаконного збагачення або необґрунтованих активів» - зазначив Новіков.

Читайте також: Рівень корупційних практик завдяки НАЗК зменшився більш як удвічі - Новіков

Посадовець додав, що було змінено підхід до перевірки декларацій. «Ми першочергово надсилаємо довідки автоматизованої перевірки декларацій, які свідчать про фінансову доброчесність «зразкових» декларантів», - зауважив голова НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції фіксує тенденцію, що декларації з корупційними ризиками подаються останніми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-