Суди призначили двом постраждалим від агресії РФ ₴700 тисяч компенсації за моральну шкоду

Суди призначили двом постраждалим від агресії РФ ₴700 тисяч компенсації за моральну шкоду

Укрінформ
У Хмельницькій області рішеннями двох судів призначено стягнення з держави РФ компенсації за завдану війною моральну шкоду загалом на суму 700 тисяч гривень.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, посилаючись на відомості з Єдиного реєстру судових рішень.

Зокрема, Славутський міськрайонний суд частково задовольнив позов громадянки до держави Російська Федерація в особі посольства РФ у Польщі, стягнувши на користь позивачки 500 тис. гривень моральної компенсації із заявлених нею 49,8 млн гривень. На думку суду, саме через війну, розв'язану державою-відповідачкою, жінка зазнала душевних страждань, стресу і повністю обґрунтованих побоювань за свою безпеку, а також втратила рідного брата, який загинув у серпні 2023 року під Бахмутом. Суд оцінив розмір морального відшкодування у пів мільйона гривень «достатнім та справедливим».

Хмельницький апеляційний суд задовольнив скаргу мешканця Хмельницької громади та постановив стягнути на його користь з РФ 200 тис. гривень моральної шкоди. Чоловік заявляв про поганий сон через постійні повітряні тривоги, перебування в укритті, дискомфорт від споглядання руйнувань після обстрілів.

В обох випадках судді застосовували практику Верховного суду України, зауваживши, що через воєнні злочини й геноцид проти українців Росія «не вправі надалі посилатися на свій судовий імунітет», і є «суб'єктом, на якого покладено обов'язок з відшкодування завданих цими діями збитків».

Обидва рішення уже набрали законної сили. Чи будуть виконані - кореспондент Укрінформу поцікавився у керівника адвокатської контори Андрія Місяця.

Читайте також: Суд ухвалив стягнути з Росії ₴1,9 мільярда за позовом Фонду гарантування

«Судова практика в Україні про стягнення за індивідуальними позовами моральної та матеріальної шкоди з РФ не поодинока. Однак поки що немає прямого механізму фактичного стягнення з Росії такої грошової компенсації. Зараз Україна і міжнародні інституції посилено працюють над цим. Як варіант - відшкодування через майбутні репарації. Також є достатньо арештованих російських активів. За міжнародним правом, на такі доходи можуть бути стягнення», - прокоментував Місяць.

Крім того, як пояснив правозахисник, в Україні відсутня єдина методика визначення справедливого розміру відшкодування моральної шкоди, тому суди визначають суми, виходячи з практики та власних переконань.

«Українські суди продовжують ухвалювати позитивні рішення на користь постраждалих від війни громадян. І це правильно. Бо це дає обґрунтовані підстави вважати, що заподіяні Росією збитки обов'язково і повною мірою будуть відшкодовані», - додав адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, на Хмельниччині у громадян РФ та Білорусі конфіскували понад 200 гектарів земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-