У Чорногорії сформували новий уряд

У Чорногорії сформували новий уряд

Укрінформ
Парламент Чорногорії у вівторок призначив новий уряд – коаліцію проєвропейських і просербських партій, яка, як очікується, очолить балканську країну в її прагненні приєднатися до Європейського Союзу.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Як зазначається, новий уряд на чолі з економістом Мілойко Спаїчем (рух "Європа зараз") матиме 18 міністерств і п'ять віцепрем'єр-міністрів. До нього увійдуть правоцентристські проєвропейські демократи, просербська Соціалістична народна партія та п'ять партій албанської меншини.

«Нашими чотирма основними зовнішньополітичними пріоритетами є повноправне членство... в ЄС, активне, надійне членство в НАТО, поліпшення добрих відносин з сусідами та посилення ролі країни в багатосторонніх організаціях», – сказав Спаїч депутатам.

За його словами, економічна політика буде спрямована на підвищення рівня життя населення Чорногорії, яке налічує 620 тис. осіб, і включатиме реформи, які дозволять збільшити бюджетні надходження, інвестиції, поліпшити бізнес-клімат і судову систему.

Після нічних дебатів 46 депутатів парламенту із 81-го підтримали уряд.

Читайте також: Президент Чорногорії в ООН запевнив у твердій підтримці України

Просербський та проросійський альянс «За кращу Чорногорію» на чолі з Андрією Мандичем погодився проголосувати за кабінет Спаїча в обмін на посаду спікера парламенту і чотири міністерські посади після перестановок в уряді, попередньо запланованих на наступний рік.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Чорногорія, на відміну від Сербії, приєдналася до санкцій ЄС проти Москви, надіслала допомогу Україні та вислала низку російських дипломатів. Кремль вніс Чорногорію до списку недружніх держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-