Джон Гербст, директор Євразійського центру «Атлантичної ради»
Якщо Конгрес дійде згоди по кордону, допомогу Україні ніхто не поховає
22.12.2023 11:50

Продовження допомоги Україні стало частиною складних і водночас палких дискусій між двома партіями в американському Конгресі й адміністрацією Байдена протягом останніх місяців. Республіканці наполягають на змінах міграційної політики, а також посиленні контролю на кордоні з Мексикою та відмовляються ухвалювати новий пакет зовнішньої допомоги, допоки не будуть виконані їхні вимоги. Ні Сенат, ні Палата представників так і не змогли дійти згоди по цих питаннях та роз’їхалися на різдвяні канікули до початку січня. Про те, наскільки складно просуваються переговори, як довго це може тривати, як на підтримку України впливають вибори в США, розповів у інтерв’ю Укрінформу експосол США в Україні, директор Євразійського центру «Атлантичної ради» Джон Гербст.

ЧОМУ РЕСПУБЛІКАНЦІ ЗМІНИЛИ ТАКТИКУ

- Почнемо з пакету президента Байдена з додатковим фінансуванням, який «застряг» на розгляді в Конгресі. Республіканці вимагають міграційних реформ та при цьому блокують зовнішню допомогу, критично важливу для України, яка перебуває у війні. Чому підхід Республіканської партії, яка завжди виступала різко проти російської агресії, зараз змінився?

- Є кілька причин, чому зараз виникла така ситуація в Республіканській партії. Насамперед, це пов’язане з тим, що існує величезна проблема на кордоні США з Мексикою, яку вони вважають – і я думаю, що вони мають рацію – такою, що виникла через підхід адміністрації Байдена до відносно відкритих кордонів. Отже стурбованість у цьому питанні є великою. Але те, що (республіканці, – ред.) пов’язують це з допомогою Україні й Ізраїлю, є результатом популістських інстинктів невеликої групи республіканців у Конгресі, які не мають уявлення, наскільки важливо для інтересів Америки добитися в Україні перемоги над Росією. Саме вони заблокували допомогу Україні ще наприкінці вересня і саме вони наполягали: якщо вам потрібно отримати допомогу Україні та навіть Ізраїлю – насправді багато хто з них підтримує це, – спочатку потрібно укласти угоду про кордон. Новий спікер Палати представників також зайняв цю позицію. До того ж, (у Сенаті, – ред.) є семеро республіканців, у тому числі Мітч Макконнелл, Ліндсі Грем, які рішуче виступали за перемогу над Росією в Україні, а зараз кажуть, що потрібно досягти угоди про кордон, щоби провести пакет з допомогою через Палату представників.

- Які сценарії подальших переговорів у Конгресі США ви бачите зараз? Я маю на увазі, наскільки складною є ситуація в Сенаті після того, як законодавці пішли на різдвяні канікули?

Більшість американців вважають ситуацію на кордоні з Мексикою безладом та джерелом небезпеки

- Це складне питання, в політичному плані складне. Напевно, для кампанії Байдена було би добре перед загальним голосуванням на президентських виборах у листопаді наступного року вирішити прикордонне питання. Значна більшість американців вважають ситуацію на кордоні безладом та джерелом небезпеки. Але в самій Демократичній партії, вочевидь, існує більшість, яку влаштовує нинішня ситуація на кордоні. Тож вони починають висловлювати невдоволення переговорами, які ведуть республіканці й демократи у Сенаті.

Підозрюю, що, з огляду на те, наскільки складним є це питання (прикордонне), для досягнення угоди може знадобитися кілька місяців

Насправді я вважаю, що прогрес все ж існує. Але я також думаю, що адміністрація Байдена прагне запропонувати якомога менше в питанні прикордонної політики, щоби мати допомогу (для України, – ред.). Республіканці ж хочуть отримати якомога більше в плані кордону, щоби погодитися на цю допомогу. Цілком очевидно, що тут виникають суперечки чи загострення, що сталося два тижні тому, коли проходили закриті слухання в Сенаті за участі держсекретаря й міністра оборони. Втім відтоді, як повідомляли газети, а також як ми почули з приватних розмов, відбувся прогрес у напрямку загального рішення. Та я підозрюю, що, з огляду на те, наскільки складним є це питання, для досягнення угоди може знадобитися кілька місяців.

ПОШУК КОМПРОМІСУ МОЖЕ ЗАТЯГНУТИСЯ

- Після ухвалення рішення в Сенаті, чи варто нам очікувати таких же тривалих дискусій у Палаті представників наступного року?

Думаю, що в Палаті представників є невелика кількість людей, які дійсно хочуть поховати допомогу Україні

- Я не знаю, це коротка відповідь. Спікер Джонсон заявив, що винесе цю угоду на розгляд. Він також сказав, що хоче побачити не просто угоду про кордон, але й більш чітку політику адміністрації США щодо України. Йдеться про щось на кшталт послідовності цієї допомоги. У будь-якому разі незрозуміло, навіщо Джонсон ставить запитання таким чином – щоб отримати гарну відповідь або щоби мати причину не вносити законопроєкт на розгляд? Кажуть, що він сумлінно ставиться до цього, і я сподіваюся, що це правда. Я не можу судити.

Я думаю, що в Палаті представників є невелика кількість людей, близько десятка, якщо точніше – більше шести, які дійсно хочуть поховати допомогу Україні. Однак якщо буде досягнута домовленість, яка передбачає встановлення серйозного контролю на кордоні, то, напевно, для них це буде неможливо зробити. Вони муситимуть прийняти цю угоду.

Але знову ж, я не здивуюся, якщо Сенат дійде прийнятної угоди, а потім окремі республіканці в Палаті представників намагатимуться висувати ще більші вимоги, що зрештою може затримати остаточну домовленість. Через це я і вважаю, що вся справа може затягнутися на два-три місяці. Сподіваюся, що до цього не дійде, але думаю, що така можливість існує.

- Чи існує план «Б», якщо після Нового року ухвалення додаткового пакету для України затягнеться?

- Те, про що ми говорили, це нова допомога. Але залишається ще допомога, схвалена минулого року, яку ще належить передати. Ми доставляємо певні речі прямо зараз. Черговий пакет підтримки буде оголошений, я думаю, завтра (22 грудня, – ред.), але це допомога, яка вже була схвалена або безпосередньо для України, або для виділення за президентськими повноваженнями у сфері оборони. Отже, попри проблеми (в Конгресі – ред.), Сполучені Штати надають додаткову допомогу Україні кожні кілька тижнів.

- Держсекретар Блінкен недавно сказав, що ті, хто хоче, аби ухвалення додаткового пакету провалилося, сидять у Москві, Тегерані й Пекіні. Як гадаєте, чи справді ці країни можуть впливати на рішення США та ЄС щодо війни РФ в Україні?

- Я не думаю, що ці країни мають вплив на рішення, надсилати чи не надсилати допомогу. Але я дійсно вважаю, що адміністрація США часом зважала на погрози ескалації з боку РФ, коли приймала рішення, які системи зброї відправляти.

ВИБОРИ В США Й ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

- На вашу думку, чи вплинуть на подальшу підтримку України вибори президента й Конгресу Сполучених Штатів?

Україна має робити все, що в її силах у плані оборони

- Гадаю, що така можливість існує. Тому, знову ж, ми маємо прийняти цей пакет допомоги зараз. Я вважаю, що ймовірність того, що ми це зробимо, перевищує 50%, але на це може знадобитися два-три місяці. Потім, думаю, результат республіканських праймеріз матиме вплив на це питання в майбутньому. Ми можемо спекулювати щодо розвитку подій, але я думаю, це будуть лише спекуляції.

- На чому, на ваш погляд, варто зосередитися Україні в нинішніх умовах, коли ситуація на полі бою не стає легшою, а процес зовнішньої допомоги виглядає не таким простим?

- Думаю, Україна має робити все, що в її силах у плані оборони. Я вважаю, що ви зробили дуже гарну роботу в цьому питанні та очікую, що Україна продовжить так тримати. Я також сподіваюся, що Сполучені Штати нададуть усе необхідне для того, щоби зробити це з більшим успіхом.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-