У Святій Софії в Стамбулі розділили вхід для туристів і паломників

У Святій Софії в Стамбулі розділили вхід для туристів і паломників

Укрінформ
У соборі Святої Софії у Стамбулі відсьогодні вхід для туристів та вірян став роздільним. Окрім того, вхід для туристів став платним.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

“Нове облаштування у Святій Софії стартують з 15 січня. Буде розділено входи для тих, хто приходить на богослужіння, та іноземців, які відвідують її з культурною метою”, - повідомили в Мінкультури та туризму Туреччини.

Каса з продажу квитків для туристів розташована навпроти фонтана Ахмета III.

Всередині було проведено роботи з очищення та консервації мармурового покриття та дерев’яних поручнів. Туристи зможуть побачити підлогу святилища мечеті, мозаїки візантійського періоду та прибудови османського періоду, пройти через ворота “рай-пекло”.

У міністерстві вважають, що після нововведення туристи зможуть відвідувати мечеть, не порушуючи атмосферу богослужіння.

Плата за вхід для іноземців, які відвідують Святу Софію з туристичною метою, становить відсьогодні €25.

Читайте також: На шпиль собору Нотр-Дам встановили фігуру металевого півня

Як повідомляв Укрінформ, реставраційні роботи у Святій Софії мали на меті посилити її захист від землетрусу.

Нагадаємо: влітку 2020 року Державна рада Туреччини скасувала рішення уряду від 1934 року про статус музею Айя-Софії, розташованого у Стамбулі. Його було перетворено на мечеть, після чого вхід для всіх відвідувачів став безкоштовним.

Будівництво собору Святої Софії розпочалося в 532 році, а освячення відбулося 27 грудня 537 року. Собор протягом 916 років вважався найбільшим храмом у світі, а після завоювання міста в 1453 році сьомим султаном Мехметом II став головною мечеттю Османської держави. Згідно з рішенням уряду Туреччини від 24 листопада 1934 року, ця пам'ятка Стамбула отримала статус музею. У 1985 році Айя-Софія була визнана пам'яткою світової спадщини ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-