У Нідерландах чоловік дістав 12 років тюрми за воєнні злочини в Сирії

У Нідерландах чоловік дістав 12 років тюрми за воєнні злочини в Сирії

Укрінформ
Окружний суд Гааги визнав 36-річного учасника бригади “Аль-Кудс” винним у воєнних злочинах в Сирії, і засудив його до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

У суді зазначили, що засуджений Мустафа А. обіймав одну з керівних посад у палестино-сирійському угрупованні бригади “Аль-Кудс”, яка воювала в Сирії та допомагала режиму Башара Асада і, на думку суду, є злочинною організацією. Чоловіка було визнано винним у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, зокрема, йдеться про жорстокі тортури, нелюдське, таке, що принижує гідність поводженні, незаконних арештах, скоєних у 2011-2017 роках. Зокрема, він брав безпосередню участь у насильницькому арешті у 2013 році.

“Це вкрай серйозні міжнародні злочини. У цьому випадку суд засуджує обвинуваченого до 12 років ув'язнення”, - наголосив суд у своєму рішенні.

Читайте також: Міжнародний суд ООН у Гаазі закликав Сирію зупинити катування

Варто зазначити, що це рішення Окружного суду в Гаазі стало першим випадком, коли нідерландський суд засудив будь-кого за злочини, скоєні під час бойових дій на боці режиму Асада у Сирії. Нідерландський суд має право розглядати такі справи, оскільки йдеться про міжнародні злочини, до того ж ця особа перебуває в Нідерландах.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах прокуратура вимагала 17 років ув'язнення для сирійця за підозрою у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у Сирії. Йдеться про Мустафу А. з Алеппо, що з 2011 по 2017 рік був членом збройних формувань президента Сирії Асада, які використовувалися для скоєння насильства проти мирного населення. У 2019 році Мустафа А. покинув Сирію, а у 2020-му - отримав притулок у Нідерландах. Мустафу А. було затримано в Керкраде (місто і громада в провінції Лімбург, південно-східні Нідерланди) у травні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-