У Туреччині ще одна православна святиня діятиме як мечеть

У Туреччині ще одна православна святиня діятиме як мечеть

Фото
Укрінформ
Наприкінці лютого церква Хора в Стамбулі, яка з 1945 року діяла як музей, а раніше була культовою спорудою Візантійської доби, розпочне діяти як мечеть.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання Karar.

“Після указу, опублікованого в Офіційному віснику, було вирішено передати мечеть Каріє (церква Хора - ред.) Управлінню у справах релігії та знову відкрити її для богослужінь. Нещодавно завершилися роботи в мечеті Каріє, яка 79 років використовувалася як музей”, - повідомляє видання.

Зазначається, що церква Хора буде відкрита як мечеть для поклоніння після п’ятничної молитви 23 лютого.

Церква Хора, повна назва якої - церква Христа Спасителя у полях - була побудована у VI столітті. Нині це одна з найбільш збережених культових будівель Візантійської доби. До 1511 року вона була монастирською церквою, у період Османської імперії діяла як мечеть. Відома під назвами мечеть Каріє та мечеть Атік Алі Паші. За правління Ататюрка, рішенням Ради міністрів у 1945 році мечеть Каріе було перетворено на музей, у 2020 році рішенням президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана було передано Управлінню у справах релігій. Протягом останніх років у приміщенні тривають реставраційні роботи.

Читайте також: За напад на церкву у Стамбулі затримали росіянина й ще одного іноземця, пов'язаних з ІДІЛ

Зазначається, що під час реставрації було збережено оригінальність внутрішніх мозаїк і фресок.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року Державна рада Туреччини скасувала рішення уряду від 1934 року про статус музею Айя-Софії, розташованого у Стамбулі.З 15 січня цього року вхід для іноземних туристів у собор Святої Софії в Стамбулі став платним.

Фото: KARAR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-