Електроніка західного виробництва у російській зброї: що знаходять експерти

Електроніка західного виробництва у російській зброї: що знаходять експерти

Укрінформ
Як РФ обходить санкції та імпортує іноземні чипи для зброї

РФ далі обходить санкції щодо технологій, це дає їй змогу виготовляти зброю та атакувати Україну. Основний високотехнологічний складник ракет і дронів, без якого вони би не могли існувати, виробляють не в Росії, а зокрема, у США, Німеччині, Нідерландах та інших країнах.

У 2023 році, попри санкції, РФ змогла імпортувати чипи для виготовлення зброї на понад 1 мільярд доларів.

За даними «Bloomberg», йдеться про високотехнологічні чипи американського та європейського виробництва.

Посли країн-членів Євросоюзу 21 лютого 2024 року погодили 13-й пакет санкцій проти Росії за її агресію проти України. Він пройде письмову процедуру з ухвалення та буде офіційно затверджений 24 лютого.

Отже, яку заборонену електроніку виявляють у підбитій російській зброї? Як Росія отримує її, незважаючи на санкційні заборони?

30 ТИСЯЧ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ЗА ФАКТАМИ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ЗА РІК

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції, одна із найстаріших державних експертних установ України, створений 4 липня 1913 року. Нині фахівці інституту виконують майже 100 різних видів досліджень і працюють у посиленому режимі.

У центральному офісі та регіональних відділеннях задіяні майже 400 співробітників, функціонують 9 експертних лабораторій. Фахівці інституту були залучені до міжнародних розслідувань, зокрема за фактами збиття цивільного пасажирського літака рейсу МН17 та цивільного пасажирського літака компанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу 752.

Лише за 2023 рік експерти КНДІСЕ провели понад 50 тисяч судових експертиз, із яких близько 30 тисяч пов'язані з фактами воєнної агресії Росії проти України. Ці експертизи передбачають не лише аналіз російського озброєння, а й інженерно-технічні дослідження руйнування майна внаслідок воєнних подій, економічні експертизи з оцінювання завданих збитків для держави та громадян, а також комп’ютерно-технічні експертизи щодо техніки та електронних засобів агресора.

Також на базі інституту систематично працює місія Міжнародного кримінального суду (МКС).

Слідчі, прокурори та експерти МКС працюють із українськими фахівцями фактично пліч-о-пліч.

«Почати варто з того, що військові експертизи у КНДІСЕ виконують від початку воєнної агресії Росії проти України у 2014 році. На той час це був відносно новий вид досліджень, навіть тепер їх проводять лише в кількох експертних установах Європейської мережі судово-експертних установ (The European Network of Forensic Science Institutes), членом якої є КНДІСЕ. За ці роки нам вдалося зібрати певні напрацювання, набути та поглибити досвід військових досліджень і зрештою утримати злагоджену й ефективну роботу вже на момент початку повномасштабного російського воєнного вторгнення», – розповідає Укрінформу директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

За його словами, з 24 лютого 2022 року і до сьогодні експерти КНДІСЕ досліджували майже всі типи російських ракет («Іскандер», «Кинджал», «Калібр», Х-101, Х-55, Х-59 тощо), які Росія запускає по Україні. Крім того, об’єктами дослідження є ударні безпілотні літальні апарати типу «Shaheed-136», «Shaheed-121», а також розвідувальні безпілотники – «Картограф», «Орлан-10», «Supercam».

«Майже вся компонентна база в усій російській зброї на сьогодні − іноземна.

Це означає, що всі ракети та дрони, їхній основний високотехнологічний складник, без якого вони б не могли існувати, вироблений не в Росії, а в інших країнах. Мова про компоненти систем навігації, керування, наведення, мікросхеми, різноманітні чипи, датчики, плати тощо. Серед виробників таких деталей – компанії зі США, Німеччини, Австрії, Ірландії, Канади, Нідерландів, Тайваню, Китаю, і цей список можна продовжувати. Власних високих технологій у контексті оборонно-промислового комплексу Росія не має. Дотепер вся мікроелектроніка, більш важливі деталі – це все реалізовано на базі компонентів іноземного виробництва», – каже Рувін.

Він наголосив, що зброя росіян безпосередньо залежить від іноземних компонентів.

«Без них вони б не змогли продовжувати свого терору. По суті, російський оборонно-промисловий комплекс нині існує на базі іноземних складників», – зазначив він.

Рувін каже, що більшість електронних компонентів не мають виключно воєнного призначення, тобто фактично росіяни у своїй військовій техніці можуть використовувати навіть чипи із сучасної побутової техніки.

«Це справді складні компоненти, які можуть бути використані в комп'ютерних технологіях, мережевому зв'язку, автопромисловості та інших галузях. Залежно від того, яку місію для них вибере користувач, як вони будуть запрограмовані та використані, вони стають або вбивчими в російських ракетах, або ж частиною якихось сучасних приладів. Тобто ми не можемо виключати, що певні товари завозять для одного використання, а зрештою роблять складниками зброї.

Звичайно, українська сторона, ми як експерти, намагаємось усе це відстежувати, визначати тенденції, наскільки це можливо, та протидіяти цьому максимально ефективно», – каже директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

За його словами, наразі цілеспрямованого відкритого постачання компонентів до Росії немає.

«Усе, що надходить, − це нелегальні методи, посередництво третіх країн, використання товарів подвійного призначення тощо. Власне, за комплектацією самих ракет ми бачимо, що одного заводського типу немає. У низці однакових об'єктів досліджень, у ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Щоразу вони виходять із наявного. На певних критичних елементах ми тепер бачимо, що відбувається затирання маркування різними способами. Імовірно, для того, щоб зберегти виробників у таємниці та завадити перекриттю наявних шляхів постачань», – розповідає Рувін.

ІНОЗЕМНІ ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ У РОСІЙСЬКОМУ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ

Існують певні схеми потрапляння високотехнологічних складників до РФ, незважаючи на санкції. Необхідну західну електроніку для виготовлення озброєння Росія отримує, зокрема, через Туреччину, Гонконг, Марокко, Китай та інші країни.

Минулого року нідерландські журналісти програми «Nieuwsuur» провели розслідування та виявили, що російський військовий сектор забезпечує себе західними військовими технологіями за допомогою компаній «Compel» та «WWSemicon», які мають свої офіси та склади по всій Європі, постачають електроніку через треті країни. У розслідуванні йдеться про те, що технології потрапляють до країни-агресорки через компанію «Compel», зв’язки якої простягаються від Росії до Гонконгу, Словаччини та Німеччини. Також журналісти розповідають про транспортну компанію у Литві, котру без її відома використовують для перевезення потрібних Росії товарів, які зберігають на складах у Східній Європі.

Мікрочипи нідерландських компаній NXP і «Nexperia» також, попри санкції, і далі потрапляють до Росії. Продукцію NXP і «Nexperia» знаходили у БПЛА «Shahed-136», ZALA, ПТЕРО, «Елерон-3СВ», «Куб», «Орлан-10», «Тахион», «Герань-2», Х-101, ОТРК «Искандер», а також у російському танку Т-90.

За даними Британського королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (Royal United Services Institute), у 10 із 27 досліджуваних ними систем озброєння РФ знайшли чипи NXP. Компанії наголошують, що вони дотримуються правил. Тож у всьому винні групи посередників.

Варто зазначити, що росіяни, які вже багато років проживають у Нідерландах, також допомагають РФ отримувати заборонені технології.

Зокрема, у січні цього року стало відомо про затримання у Нідерландах трьох осіб за підозрою в обході санкцій, запроваджених ЄС щодо Росії через вторгнення в Україну.

Євроюст і Європол підтримали скоординовані дії влади Нідерландів, Німеччини, Латвії, Литви та Канади проти порушення експортних санкцій щодо Росії. Під час спільних дій було затримано трьох підозрюваних і проведено обшуки у 14 місцях у зв'язку із розслідуванням незаконного експорту технологічного та лабораторного обладнання, яке могло бути використане для військової мети.

Розслідування, що розпочала наприкінці 2023 року нідерландська влада, призвело до розкриття мережі підприємств, які використовували для обходу заборони на експорт продукції до Росії. Ці підприємства були зосереджені навколо зареєстрованої в Нідерландах торговельної компанії, створеної у 2017 році для імпорту, експорту та продажу електротехнічного й лабораторного обладнання. Цією компанією керує адміністратор із Росії, який також є єдиним акціонером.

Двоє підозрюваних були адміністраторами головної торговельної компанії, третій – співробітником зовнішнього підрядника, який нібито знав про порушення заборони на експорт.

Нідерландська митниця в коментарі Укрінформу повідомила, що від початку повномасштабної війни в Україні до кінця 2023 року було відкрито кримінальні провадження у 66 справах.

Інформації щодо кількості справ у Нідерландах безпосередньо проти росіян, які живуть у країні і допомагають Росії отримувати заборонені технології, не розголошують.

«Порушення Закону про санкції 1977 року тягне за собою максимальне покарання у вигляді шести років позбавлення волі або штрафу у розмірі до 1030000 євро», – зазначила в коментарі Укрінформу нідерландська митниця.

ЗАЛЕЖНІСТЬ РФ ВІД ЗАХІДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА 13-Й ПАКЕТ САНКЦІЙ

Росія оминає санкції через треті країни, наприклад, через мережу посередників у Туреччині, Киргизстані, Казахстані, та маскує свою діяльність через підставні компанії.

Нідерландська адвокатка, експертка із санкцій проти Росії Гелен Овер де Лінден каже, що досить складно перевірити, хто є кінцевим одержувачем продукції.

«Росіяни дуже хитрі. Кажуть, що вони мають компанії в Киргизстані, Казахстані, а потім переводять товари в РФ. Це великий мінус, що таке можливо. А ось те, що російські компанії в ЄС уже не можуть започаткувати свого бізнесу та не можуть перебувати в керівництві бізнесу – це плюс», – наголосила експертка.

Санкції проти Росії працюють, можливо, не в таких масштабах, як би хотілося, але якби не було цих обмежень, то доступ РФ до технологій був би значно простішим. Тож і ракет там виробляли би більше.

«Російська Федерація залежна від західних технологій, насамперед у виготовленні відносно сучасної зброї, яку вона має. Ми це бачимо. Це бачать наші колеги, які аналізують ті рештки їхнього озброєння, крилатих ракет, дронів, що знаходять в Україні. Це, справді, проблема, тому що, з одного боку, застосовані санкції є відносно ефективними. Водночас Росія постійно знаходить нові шляхи, як ці обмеження обійти. Ми бачимо, що вони мають можливості отримувати чипи. В Україну летять ракети, які були виготовлені протягом останніх пів року.

Водночас ми та наші партнери над цим працюємо. Ми тепер говоримо про те, що, можливо, треба застосовувати якісь новітні механізми для контролю над усім ланцюжком постачання цих чипів. Тому що існують такі механізми щодо зброї, коли чітко контролюється її продаж. А також рух через можливих посередників до фінальної точки отримання. Щодо чипів такого немає, тому що це продукція цивільного призначення. Водночас ми маємо певні ідеї, і ми з партнерами працюємо над ними. Але, звичайно, паралельно треба посилювати роботу із запобігання й опрацювання тих механізмів обходу санкцій, які росіяни використовують. Тому треба як запобігати обходу санкцій, так і працювати над новими механізмами контролю остаточного призначення чипів. Це не просто, це реально складно. Але вкрай потрібно», – сказав у коментарі Укрінформу посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Тим часом експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України у своїх дослідженнях російської зброї працюють над визначенням її типу, технічних характеристик, наявності можливих спроб модернізації, а також дослідження її елементів. Наскільки це можливо – визначають виробників деталей і країну походження.

«За кожним фактом ракетних атак ми надаємо українським правоохоронцям максимально повну інформацію. Також паралельно триває велика аналітична робота у співпраці з іншими установами й органами. На державному рівні цю роботу проводять для того, щоб дані, які стають відомими у ході дослідження, були належно проаналізовані та слугували підґрунтям не лише майбутніх судових розглядів, а й інформаційним базисом на цьому етапі для формування подальших санкцій і санкційної роботи», – розповідає Укрінформу  Олександр Рувін.

Міністр закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот заявила, що схвалений новий пакет санкцій проти РФ передбачає обмеження щодо 193 фізичних і юридичних осіб.

«Оскільки жорстока війна проти України триває вже третій рік, ЄС далі посилює тиск через 13-й пакет санкцій проти Росії. Я вітаю ці нові санкції, спрямовані проти 193 фізичних та юридичних осіб», – заявила вона.

Брюїнс Слот також зазначила, що санкції спрямовані, зокрема, проти тих, хто дотичний до російської військової промисловості, кібервійни, постачання зброї з Північної Кореї та викрадення українських дітей.

«Ми також запроваджуємо експортні обмеження щодо 27 компаній, причетних до обходу санкцій», – додала вона.

Отже, боротьба за припинення нелегального експорту продукції, яку РФ може використати для виробництва озброєнь, триває. І це буде непросто.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-