Британський суд дозволив поки не екстрадувати Ассанжа до США

Британський суд дозволив поки не екстрадувати Ассанжа до США

Укрінформ
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж у вівторок отримав дозвіл британського суду оскаржити його екстрадицію до США, де його звинувачують у шпигунстві.

Про це повідомляє CNBS News, передає Укрінформ.

Рішення Високого суду Лондона означає, що Ассанж матиме можливість домогтися нового розгляду справи щодо екстрадиції, якщо США не нададуть «задовільні гарантії» щодо певних аспектів, які стосуватимуться підстав його апеляції.

Суд заявив, що дасть США три тижні для надання запевнень, що Ассанжу дозволено покладатися на Першу поправку до Конституції США, що він не зазнає шкоди в суді через своє громадянство, що йому буде надано такий самий захист, як і громадянину США, і що він не буде засуджений до смертної кари.

Наступне слухання справи призначили на 20 травня.

52-річний Ассанж вже більше десяти років бореться проти екстрадиції. За цей час він провів сім років у вигнанні в посольстві Еквадору в Лондоні, а останні майже п'ять років – у лондонській в'язниці суворого режиму Белмарш.

Американська прокуратура прагне притягнути Ассанжа до суду після того, як WikiLeaks опублікував сотні тисяч конфіденційних військових файлів і дипломатичних документів, пов'язаних з війнами в Афганістані та Іраку.

Ассанж заперечує свою провину, а його адвокати заявляють, що справа проти нього є політично мотивованою.

Читайте також: Парламент Австралії закликав США та Британію звільнити Ассанжа

Як повідомляв Укрінформ, Джуліан Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, воєнні злочини, дипломатію тощо. Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерів та порушенні закону про шпигунство. У Сполучених Штатах йому загрожує до 175 років в'язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

WikiLeaks здобув міжнародну популярність у 2010 році, коли опублікував відео про атаку гелікоптера Apache у 2007 році американськими військами у Багдаді, унаслідок чого загинули 11 осіб, серед яких двоє журналістів Reuters.

Після цієї гучної публікації сайт опублікував сотні тисяч інших засекречених файлів, оприлюднивши інформацію, яка часто ставила Вашингтон у незручне становище.

Фото: apimages 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-