Китай і Японія вперше обговорили скидання води з АЕС у Фукусімі

Китай і Японія вперше обговорили скидання води з АЕС у Фукусімі

Укрінформ
Делегації Японії та Китаю провели першу робочу зустріч із обговорення проблематики скидання в океан очищеної від радіоактивних елементів води з АЕС «Фукусіма-1», через що Пекін запровадив заборону на експорт японських морепродуктів.

Про це з посиланням на МЗС Японії повідомляє NHK, передає Укрінформ.

Зустріч відбулась у північно-східному китайському місті Далян за участю урядовців Японії, представників Tokyo Electric Power Company (TEPCO), яка експлуатує станцію, і кількох китайських науково-дослідних інститутів.

Переговори пройшли на виконання домовленості лідерів Японії і Китаю на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско в листопаді минулого року. Тоді прем'єр-мінстр Японії Фуміо Кішіда і голова КНР Сі Цзіньпін домовилися, що знайдуть шляхи розв'язання проблеми із забороною експорту японських морепродуктів до КНР, найбільшого їх покупця у світі, шляхом переговорів та діалогу.

Повідомляється, що учасники зустрічі обмінялися думками щодо технічного аспекту операції зі скидання води. Японська сторона представила науково обґрунтовані пояснення функціонування механізмів очищення води від радіоактивних елементів, контролю її якості та процедури розбавлення морською водою і скидання в океан.

Також були надані дані про систему моніторингу радіоактивного стану води в океані поблизу електростанції під час та після спуску води. Японська сторона підкреслила зобов’язання забезпечувати безпечне та прозоре виконання робіт.

Читайте також: Ситуація на Запорізькій АЕС: як не допустити катастрофи, співставної з Фукусімою

Представники Токіо також вказали на незалежний моніторинг стану морської води поблизу АЕС у Фукусімі Міжнародним агентством з атомної енергії, який проводиться від серпня минулого року, коли роботи розпочались, і до цього часу не виявив небезпеки.

Токіо планує продовжувати двосторонні переговори, щоб переконати Пекін скасувати заборону на імпорт морепродуктів із Японії.

Як повідомляв Укрінформ, в Японії 18 березня завершили четвертий етап скидання в океан очищеної від радіоактивних елементів води з АЕС «Фукусіма».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-