Оголошена РПЦ «священна війна» проти України нагадує заяви ісламських радикалів - Atlantic Council

Оголошена РПЦ «священна війна» проти України нагадує заяви ісламських радикалів - Atlantic Council

Укрінформ
Нещодавно схвалений Російською православною церквою (РПЦ) документ, що виправдовує намір Кремля знищити Україну, дуже нагадує ідеологічні аргументи ісламістських радикалів.

Про це пише аналітик Atlantic Council, передає Укрінформ.

В документі, який був прийнятий під час з'їзду Всесвітнього російського народного собору 27-28 березня, очолюваним главою РПЦ патріархом Кирилом, вторгнення в Україну названо "священною війною, в якій Росія захищає єдиний духовний простір Святої Русі", що є улюбленим кремлівським евфемізмом для повномасштабної війни в Україні.

Автор статті зазначає, що церкви часто видають постанови, в яких викладають офіційну позицію з ключових питань, але рідко коли ці заяви містять заклики до насильства або територіальних амбіцій.

Документ позиціонує вторгнення Росії в Україну як частину "великої духовної боротьби проти Заходу", який РПЦ звинувачує у "сатанізмі".

"Це дуже нагадує ідеологічні аргументи ісламістських радикалів, які давно намагаються зобразити США та інші західні країни як "сатанинські", щоб виправдати свій екстремізм", - вважає автор.

Експерт зауважує, що Кремль також намагається представити війну в Україні як екзистенційну боротьбу із західним "сатанізмом". Ще одним відлунням ісламістської доктрини є заява Кирила про те, що російські солдати, які загинули в Україні, "змиють свої гріхи".

Читайте також: Структура РПЦ при Економічній раді ООН поширює неонацистські наративи - Кислиця

Як зазначає автор статті, все російське вторгнення в Україну від самого початку подавалося як "хрестовий похід". Після захоплення Криму в 2014 році Путін порівняв окупований острів з Храмовою горою і говорив про його духовне значення для російської нації.

"Визначаючи вторгнення у виразно духовних термінах, РПЦ сподівається відбілити воєнні злочини, що чиняться в Україні, і заохотити більше росіян йти добровольцями. Нещодавнє оголошення Москвою священної війни також посилає недвозначний сигнал усім на Заході, хто все ще вірить у можливість досягнення якогось компромісу з Кремлем. Якщо спочатку Путін намагався виправдати вторгнення як відповідь на розширення НАТО, то тепер очевидно, що він розглядає війну як "священну місію" і не зупиниться доти, доки Україна не буде стерта з карти Європи", - резюмує експерт.

Читайте також: РПЦ намагається сформувати ширшу націоналістичну ідеологію навколо війни в Україні - ISW

Як повідомляв Укрінформ, Гундяєв і його "собор" назвали українців "субетносом" і фактично закликали до знищення України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-