Парламент Грузії сьогодні знову розгляне законопроєкт про «іноагентів»

Парламент Грузії сьогодні знову розгляне законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
Законопроєкт про «іноагентів» сьогодні виноситься на пленарне засідання парламенту Грузії — попри акції протестів у містах країни та занепокоєння західних партнерів.

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.

Як зазначається, напередодні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» підтримав юридичний комітет парламенту Грузії. В ході засідання опозиціонерів видаляли із зали, не даючи їм казати фразу «російський закон». Також сталася бійка - депутат Алеко Елісашвілі вдарив по обличчю одного з лідерів партії влади Мамуку Мдінарадзе, після чого на нього в коридорі накинулися депутати «Мрії». Також на засідання у понеділок не пустили частину журналістів.

В цей час під парламентом відбувалася акція протесту проти законопроєкту. Протестувальники перекривали проспект Руставелі, мітинг тривав до півночі. Поліція затримала 14 людей. Очікується, що у вівторок акції протесту продовжаться.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив послам ЄС, США та Британії, що законопроєкт повністю відповідає правовим принципам і не прийняв аргументи.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі вчергове підтримала акції проти законопроєкту про «іноагентів». «Грузія не подасться ре-радянізації!», — написала Зурабішвілі у соцмережах.

Читайте також: У Тбілісі поліція затримала 14 людей на мітингу проти закону про «іноагентів»

Як повідомлялося, законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту країни навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту в Тбілісі відбулися акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Влада Грузії каже, що нічого спільного з російським законом у представленому законопроєкті немає.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що накладе вето на закон про іноземних агентів у разі його ухвалення.

ООН, Європа та США закликали грузинський уряд відкликати повторно ініційований законопроєкт про «іноземних агентів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-