Гарантією стабільності в Європі є притягнення Путіна до відповідальності - Євгенія Кара-Мурза

Гарантією стабільності в Європі є притягнення Путіна до відповідальності - Євгенія Кара-Мурза

Укрінформ
Єдиною гарантією тривалої стабільності в Європі є притягнення Володимира Путіна до кримінальної відповідальності і побудова у майбутньому демократичної Росії.

Таке переконання висловила дружина ув'язненого російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзи Євгенія на сесії ПАРЄ у Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«Режим Путіна використовує весь інструментарій радянського режиму: репресії, застосування тортур, приниження та методи, які були завжди властиві КДБ та іншим силовим структурам. Єдина гарантія для Європи мати стабільність у майбутньому – це притягнення Путіна до кримінальної відповідальності та спільна побудова демократичної Росії в майбутньому», - заявила Кара-Мурза.

Вона нагадала, що у Росії тисячі українських цивільних полонених, дітей зазнають страждань і тортур, антивоєнних активістів ув'язнюють за цитати з творів Тараса Шевченка або за поєднання синього і жовтого кольорів в одязі.

Виступ Євгенії Кара-Мурзи відбувся перед ухваленням двох резолюцій, що стосуються санкцій проти причетних до ув’язнення її чоловіка та про переслідування антивоєнних активістів в Росії.

Читайте також: У РФ оголосили небажаними Центр громадянських свобод з України та німецький Фонд Нємцова

В ухваленій резолюції «Свавільне затримання Володимира Кара-Мурзи та систематичне переслідування антивоєнних активістів у Російській Федерації та Білорусі» ПАРЄ засудила репресії, які здійснюють російський і білоруський уряди. Асамблея закликала до підтримки російського та білоруського антивоєнних рухів, звільнення ув'язнених за опозицію до війни та забезпечення захисту для тих, хто тікає від репресивних режимів.

У резолюції «Санкції проти фігурантів списку Кара-Мурзи» йдеться про необхідність застосування до причтених до ув’язнення опозиціонера "законів Магнітського", прийнятих багатьма країнами і Європейським Союзом. Вони дозволяють накладати цільові санкції на винних у порушеннях прав людини.

Документ закликає до негайного звільнення Кара-Мурзи, а також до включення у списки обміну ув'язненими.

Як повідомлялося, Володимир Кара-Мурза був засуджений до 25 років позбавлення волі за поширення "неправдивої інформації про російську армію" та державну зраду.

Він був звинувачений російською владою за промову, виголошену в березні 2022 року в Палаті представників штату Арізона, в якій він критикував Путіна, висловлював жаль з приводу "благодушності" Заходу по відношенню до Кремля та засуджував агресивну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-