Експерти ООН занепокоєні масовим знищенням навчальних закладів внаслідок атак Ізраїлю по Газі

Експерти ООН занепокоєні масовим знищенням навчальних закладів внаслідок атак Ізраїлю по Газі

Укрінформ
У секторі Гази внаслідок атак Ізраїлю знищено або пошкоджено 80% шкіл та загалом 60% навчальних закладів, щонайменше 625 тисяч учнів та студентів не мають доступу до освіти.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на звіт експертів ООН, оприлюднений на офіційному сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Оскільки понад 80% шкіл у Газі пошкоджено або зруйновано, може бути доцільним запитати, чи є навмисна спроба повністю знищити палестинську систему освіти», - вказали експерти.

У звіті вказується, що щонайменше 60% навчальних закладів, у тому числі 13 публічних бібліотек, були пошкоджені або зруйновані, і щонайменше 625 тисяч студентів не мають доступу до освіти. Також були знищені або зруйновані 195 об’єктів спадщини, 227 мечетей і три церкви, включаючи Центральний архів Гази, який містить дані 150-річної історії.

«Після шести місяців військового нападу в Газі було вбито понад 5479 студентів, 261 викладача та 95 професорів університетів, а понад 7819 студентів і 756 викладачів отримали поранення, і їх кількість зростає з кожним днем», - зазначили експерти.

У звіті вказується, що атаки освітніх об'єктів спрямовані на руйнацію основ палестинського суспільства, стирання його історії.

Також зазначається, що без безпечних шкіл жінки та дівчата стикаються з додатковими ризиками, включаючи гендерне насильство, і вже понад 1 млн палестинських дітей у секторі Гази потребують психічної та психосоціальної підтримки та страждатимуть від травми цієї війни протягом усього свого життя.

Читайте також: В Ізраїлі знову відкрили школи та послабили обмеження на зібрання людей

Експерти закликали всі сторони поважати міжнародне гуманітарне право та міжнародне право прав людини, захищати навчальні заклади, викладачів та студентів.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом до негайного припинення вогню між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем під час Рамадану та з вимогою звільнення заручників і розширення потоку гумдопомоги в Газу. «За» проголосували 14 членів РБ із 15, США - утрималися.

Пізніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про те, що Ізраїль має змінити стратегію ведення бойових дій у Газі, щоб уникати жертв серед цивільного населення, а також вживати заходів з надання гуманітарної допомоги.

Фото: Армія оборони Ізраїлю

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-