Азія торік найбільше постраждала від кліматичних катастроф - ООН

Азія торік найбільше постраждала від кліматичних катастроф - ООН

Укрінформ
Азія постраждала найбільше від кліматичних та погодних явищ у минулому році, причому найбільше смертей та економічних втрат спричинили повені та шторми.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW із посиланням на звіт Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН.

У звіті зазначається, що «швидкість прискорення» ключових індикаторів зміни клімату матиме «серйозні наслідки для суспільств, економік та екосистем». Ці показники включають середні температури, рівень опадів, відступання льодовиків та підвищення рівня моря.

В Азії торік було зареєстровано 79 стихійних лих, пов’язаних із водою, понад 80% із них – повені та шторми, внаслідок яких загинули більш ніж 2000 людей і постраждали ще 9 мільйонів.

Читайте також: Швейцарію звинуватили у порушенні прав людини через недостатню боротьбу зі зміною клімату

«Повені були основною причиною смерті у зареєстрованих подіях у 2023 році зі значним відривом», – підкреслили у ВМО, відзначаючи високий рівень вразливості Азії до стихійних лих.

Також минулого року температура у всьому світі досягла рекордних значень, але Азія нагрівалась особливо швидко, зазначили в організації. Згідно зі звітом, особливо високі температури були зафіксовані від Західного Сибіру до Центральної Азії та від Східного Китаю до Японії. Остання пережила найспекотніше літо за всю історію спостережень. Китай у той самий час постраждав від посухи.

Фото: NHK
Фото: NHK
Читайте також: У Токіо в останній день березня була літня спека - понад 28°С

Крім цього, більшість льодовиків в Азії танули прискореними темпами, що впливає на водну безпеку. Регіон високогірної Азії, розташований на Тибетському нагір’ї, містить найбільший у світі обсяг льоду за межами полярних регіонів.

У ВМО зазначили, що в контексті протидії зміні клімату «зменшення викидів парникових газів і адаптація до кліматичних змін є не просто можливістю, а фундаментальною необхідністю».

Як повідомлялося, глава Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН Селесте Сауло не виключає, що 2024-й рік може побити температурний рекорд минулого року.

Фото: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-