У Єврокомісії закликають парламент Грузії відхилити законопроєкт «про іноагентів»

У Єврокомісії закликають парламент Грузії відхилити законопроєкт «про іноагентів»

Укрінформ
Ухвалений парламентом Грузії у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» суперечить демократичним цінностям ЄС і може підірвати шлях Грузії до членства в Євросоюзі.

Про це заявив єврокомісар з кризового менеджменту Янез Ленарчич на пленарному засіданні Європарламенту, передає кореспондент Укрінформу.

«Я закликаю політичних лідерів Грузії відхилити законопроєкт («Про прозорість іноземного впливу»), як це було торік. Очевидно, що це законодавство є несумісним з нормами та цінностями ЄС. Якщо він буде ухвалений, це підірве прогрес Грузії на шляху до ЄС», - наголосив представник Єврокомісії.

Від імені високого представника ЄС Ленарчич «закликав грузинських лідерів відобразити очікування громадян та не звернути зі шляху до ЄС».

Він підкреслив, що активне громадянське суспільство і незалежні медіа є основою демократичного устрою. Натомість ухвалення закону «Про прозорість іноземного впливу» може підірвати свободу висловлювань та преси, паралізувати діяльність неурядових організацій, позначиться на обсягах допомоги, яку ЄС надає Грузії через громадські організації країни. За словами представника Єврокомісії, прозорість не має використовуватися як інструмент для обмеження прав та свобод громадянського суспільства.

Читайте також: Проросійський закон про «іноагентів» може зупинити рух Грузії до ЄС - депутати Європарламенту

Ленарчич нагадав, що у торішній доповіді щодо розширення ЄС Єврокомісія визначила дев’ять кроків, які Грузія має зробити у реформах як країна-кандидат. Всі вони спрямовані на захист принципів демократії, верховенства права та прав людини.

«ЄС закликає грузинських лідерів зміцнити національний консенсус навколо цілі входження до ЄС. Для всіх політичних лідерів є імперативом зменшити поляризацію, та долучитися до позитивного й конструктивного діалогу одне з одним, а також з громадянським суспільством», - зазначив Ленарчич.

Він зауважив, що Єврокомісія уважно стежитиме за просуванням Грузії на шляху реформ. ЄС готовий підтримати зусилля Грузії у цьому напрямку, однак чітко заперечує проти будь-яких рішень, що можуть підірвати демократію, верховенство права та права людини - все те, за що виступає народ Грузії.

Як повідомляв Укрінформ, спроба керівної партії «Грузинська мрія» провести через парламент закон «Про прозорість іноземного впливу», що є прямою компіляцією репресивного російського законодавства «про іноагентів», викликала масові протести у Тбілісі та в інших містах Грузії.

Кілька днів тому парламент Грузії схвалив цей законопроєкт у першому читанні.

Фото з сайту newsgeorgia.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-