Для Росії напад на країну НАТО завершиться неминучою поразкою - Сікорський

Для Росії напад на країну НАТО завершиться неминучою поразкою - Сікорський

Укрінформ
Росія у разі, якщо зважиться напасти на будь-яку країну НАТО, неминуче зазнає поразки.

На цьому наголосив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, презентуючи у Сеймі пріоритети зовнішньої політики на 2024 рік, передає кореспондент Укрінформу.

Сікорський зазначив, що уряд дбає про безпеку, тому разом із союзниками має посилювати оборонні можливості і надавати максимальну військову і політичну підтримку Україні.

“В очевидних інтересах Польщі є утримання агресора якомога далі від польського кордону. Тому суверенна Україна має перемогти в цій війні, а мирний лад у цій частині Європи має бути відновлено”, - сказав глава польської дипломатії.

Він підкреслив, що всупереч російській пропаганді причиною агресії РФ проти України є не загроза для Росії з боку НАТО, а цінності і стандарти, які захищає Захід, зокрема демократія, відповідальність влади перед своїми громадянами, боротьба з корупцією.

“Путін повторює якісь міфи з давнини віків, аби обґрунтувати агресію проти сусідів. Якби всі застосовувати таку ж логіку, то жодна європейська країна не залишилася б у нинішніх кордонах. Але після Другої світової війни всі погодилися на заборону таких псевдоісторичних претензій”, - заявив Сікорський.

Він звернув увагу на різницю у військових та економічних потенціалах Заходу та Росії. Зокрема, населення країн ЄС і НАТО ушестеро більше, ніж у Росії і Білорусі, а сукупний ВВП РФ і РБ у 20 разів менший, ніж країн Заходу. Армії країн НАТО навіть без мобілізації мають утричі більше військових, авіації чи підводних човнів й учетверо більше військових кораблів, ніж Росія.

“А тому це не ми, Захід, маємо побоюватися зіткнення з Путіним, а навпаки. І про це треба нагадувати, не для того щоб посилювати у росіян відчуття загрози, оскільки НАТО є оборонним пактом, а щоб показати, що напад Росії на будь-якого члена Альянсу завершився б її безсумнівною поразкою. Військовий та економічний потенціал Росії блідне порівняно з потенціалом Заходу. Якщо нам не забракне волі, то Росія програє”, - наголосив Сікорський.

За його словами, єдиною надією Путіна може бути нерішучість країн Заходу у протидії агресивних діям РФ.

Глава МЗС Польщі також звернув увагу на те, що навіть тепер Росія є найбільшою країною у світі за площею.

Читайте також: Польща за два роки війни передала Україні допомоги майже на $9 мільярдів

“Ви не потребуєте земель інших країн – почніть нарешті інвестувати у свої землі і своїх громадян. Для початку можна завершити дорогу війну, усунути від влади вбивць і злодіїв, як це було зроблено колись в Польщі”, - сказав Сікорський, звертаючись до росіян, під оплески депутатів.

Як повідомляв Укрінформ, під час виступу в Сеймі Сікорський запевнив, що Польща не має жодних територіальних претензій до України, як про це твердить російська пропаганда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-