Китай повинен припинити підтримку Росії, якщо хоче зближення із Заходом - Столтенберг

Китай повинен припинити підтримку Росії, якщо хоче зближення із Заходом - Столтенберг

Укрінформ
Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні Росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

“Торік Росія імпортувала з Китаю 90% мікроелектроніки, яка використовується для виробництва ракет, танків та літаків. Китай також працює над тим, аби забезпечити Росію кращими супутниковими спроможностями. Пекін каже, що прагне добрих відносин із Заходом, і водночас продовжує роздмухувати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни. Вони не можуть робити одночасно одне та друге”, - сказав Столтенберг.

Читайте також: Китай «обрав сторону» і не може претендувати на нейтралітет у війні Росії проти України - посол США

При цьому він закликав Захід уникнути залежності від Китаю, подібного на те, що було раніше із РФ.

“Раніше ми зробили помилку, ставши залежними від російської нафти й газу. Не варто повторювати цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, сировини, технологій робить нас уразливими”, - наголосив генсек НАТО.

Читайте також: Німецька спецслужба застерегла компанії від занадто «наївного» ставлення до Китаю

За даними Reuters, товарообіг між Китаєм та РФ торік сягнув рекордних 240 млрд дол, що на 26,3% більше, ніж у 2022-му. Експорт Китаю до Росії зріс на 46,9%, а імпорт із РФ - на 13%.

За даними Reuters, на травень планується візит Володимира Путіна до Китаю, що стане його першою закордонною подорожжю після переобрання на посаду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-